Waar de burgerij zijn mening geeft

Het zogenoemde decryptiebevel, dat verdachten van zware misdaden ertoe dwingt om gegevens te ontsleutelen, is mogelijk in strijd met de mensenrechten. Dat schrijft de Raad voor de Rechtspraak in een advies dat woensdag openbaar is gemaakt,  na eerdere berichtgeving van Trouw. Critici zeiden eerder al dat zo’n bevel in strijd is met het recht van verdachten om niet mee te werken aan hun eigen veroordeling. Is dit het begin van een politiestaat?

Ook het zogenoemde terughackvoorstel, dat de politie zou toestaan om in te breken in computers van criminelen, is volgens de Raad ‘een vergaande inbreuk op grondrechten van burgers’. Onder het voorstel van Opstelten moet een rechter dit daarom van tevoren goedkeuren, wat volgens de Raad ‘wettelijk en verstandig’ is. (bron nu.nl)

Ik weet het, ik weet het, jullie hebben niets te verbergen. Deze politie agente ook niet.

In goede tijden is het misschien geen groot probleem, in slechte tijden echter des te meer, historische voorbeelden te over in binnen en buitenland.

Voor mij zijn het allemaal voorbeelden van een rechtstaat die aan het afglijden is naar een politie staat, of een staat zoals George Wells al zei “Big brother is watching you”. Wat dacht u van al die camera’s in de publieke ruimte en alle GPS en Internet informatie. Daarmee is van een ieder al een profiel te creëren waar marketeers van dromen. Zolang het op het commerciële vlak is dan kan je nog zeggen dat je alert kan zijn, wanneer het in het publieke domein plaatsvind is het veel moeilijker te traceren. In naam van fraude en oplichting worden overal ambtelijk databestanden gekoppeld, zonder dat duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de privacy van informatie. Aan de wetgevingsvoorstellen is af te lezen dat wij nog lang niet klaar zijn met die inbreuk van privacy van uw eigen overheid! Helaas ben ik al jaren hiermee roepende in de woestijn en vermoedelijk zal het ook gewoon doorgaan totdat het een keer flink mis gaat. De situatie waarin dat dan verkeerd gaat is helaas niet terug te draaien, de gevolgen zullen helder zijn want wie is de dupe U.