Waar de burgerij zijn mening geeft

De Nederlandse opsporingsdiensten hebben in 2012 fors meer telefoons en internetverbindingen afgetapt dan in 2011.

Big Brother is Watching You, dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie Veiligheid & Justitie.
In heel 2012 kwam het aantal telefoontaps uit of 25.487, 3 procent meer dan in 2011. Het gaat dan om het aantal verschillende telefoonnummers, niet om het aantal afgetapte personen. Het aantal telefoontaps zit ondanks de stijging nog niet op het niveau van 2008. Toen ging het om 26.425 taps, het hoogste cijfer tot nu toe.
Ook vorderde Nederlandse opsporingsdiensten 56.825 keer historische gegevens. Het gaat dan om bijvoorbeeld het nummer van een beller, het gebelde nummer, de datum of tijdstip van een gesprek of de locatie op het moment dat het gesprek werd gestart. (Bron bu.nl)

Het is al vele jaren zo dat er belachelijk veel mensen afgeluisterd worden. Zou dat in een democratie als de onze nu werkelijk nodig zijn. De argumentatie is altijd dat het ten behoeve van misdaadbestrijding en terrorisme nodig zou zijn. Welnu daar geloof ik dus helemaal niets van. Als je kijkt naar het oplossingspercentage van onze politie (± 15%), dan is het werkelijk huilen met de pet op  en hebben die afluister praktijken geen enkel nut of resultaat. Nu zijn ze ook voornemens belastinginformatie uit te gaan wisselen, de VS is daar ook partij in. Maar gelooft u nu echt dat de VS hun belasting informatie zullen gaan afstaan? Echt niet, ze nemen alleen deel aan de besprekingen en mogelijke overeenkomst om daar zelf informatie van te krijgen. Dat zou wederzijde moeten zijn dat ook zij hun belastinggegevens beschikbaar stellen. Laten de VS het eerst maar eens regelen in hun congres, als die toestemmen is de VS in dit geval (en vaker) een volwaardig gesprekspartner.

Ondanks dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel stevige kritiek heeft op de afluisterpraktijken van de Amerikanen, blijkt de Duitse geheime dienst nauw samen te werken met de NSA

Wie is verrast?