Waar de burgerij zijn mening geeft

Nederland kan volgend jaar profiteren van het aantrekken van de wereldhandel, maar de verwachte toename van de export wordt volgens ING overschaduwd door de verdere daling van de binnenlandse bestedingen.

Mede door de aanhoudende bezuinigingen neemt de consumptie volgens de economen volgend jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar af.

De politici zijn met vakantie, dus helaas bereikt hun dit bericht niet. Het is al langer duidelijk, sinds Rutte aan de macht is gaat het hard achteruit met de Nederlandse economie. Het maakt dus niet uit welke regering regeert, zolang hij daar is zal hij het blijven verknallen. Economen van de PVDA geven hele andere geluiden als wat het regeringsbeleid uitstraalt. Het is een heel slecht samengaan van politieke partijen wanneer er geen overduidelijke verkiezingsuitslag is. Het was van de kiezers ook helemaal niet de bedoeling dat beiden in de regering zouden gaan. Nee, het was of de een of de ander, nooit beiden. Niettemin hebben ze dat dus tegen de wil van de kiezers wel gedaan met dit desastreuze economische beleid als gevolg. Ook de burgers zelf hebben boter op hun hoofd, zij besparen en besparen of dat het een lieve lust is. Vergeet bijvoorbeeld niet, dat wanneer u de auto niet voor onderhoud naar de garage brengt uw buurjongen die daar misschien werkt mede door uw gedrag ontslagen zal worden. Voor Rutte is het ook te moeilijk, praten en debatteren gaat hem prima af. Helaas hoort rekenen daar niet bij, meermalen heeft hij te kennen gegeven rekenkundige informatie verkeerd te interpreteren tot fouten van 50 miljard aan toe.

Hoe dit bij volgende verkiezingen opgelost moet worden, is mij een raadsel. Ik heb mijn hoop dan ook op de nieuwe partijen gevestigd en hoop dat zij verdeling zaaien in de zetelverdeling, waardoor partijen verplicht zijn met meer partijen een coalitie aan te gaan. Dat doet mij hopen dat de kwaliteit van de bewindslieden verbeterd, te beginnen bij de minister-president.